Daca ati ajuns la aceasta pagina inseamna ca va doriti un acvariu, nu un lighean cu pestisori!
Pentru noi, cei din echipa Aquadec.ro, amenajarea unui acvariu nu consta doar in umplerea acvariului cu nisip, plante, decoruri, apa, pesti si pornirea echipamentelor! Pentru noi amenajarea unui acvariu reprezinta temelia unei lucrari bine facute asa cum fundatia unei case reprezinta stabilitatea si durabilitatea in timp a constructiei.
Amenajarea acvariului este cea mai complexa etapa pe calea catre acvariul mult dorit. De aceasta etapa depinde succesul sau esecul oricarui detinator de acvariu.
Beneficiati acum de consilierea oferita de specialistii nostrii. Noi va putem ajuta sa planificati corespunzator coltul de natura din casa sau sediul dvs.
Inca de la inceput trebuiesc alese cu atentie toate reperele necesare functionarii acvariului pentru a asigura conditii optime viitorilor locatari pe care veti dori sa-i admirati si sa-i ingrijiti intr-un mod cat mai usor si mai sigur pentru a va oferi pe termen lung bucuria privitului.
Noi va putem ajuta sa economisiti cheltuielile suplimentare care apar intotdeauna cand se fac achizitiile echipamentelor fara putin studiu anterior de aceasta etapa!
In functie de dimensiunile si destinatia acvariului dorit (apa dulce/marin) se vor alege echipamentele dimensionate corect, decorurile, substratul, plantele, compatibilitatile speciilor de pesti, etc. ca sa enumeram doar cateva dintre elementele de care trebuie sa tineti seama la achizitia unui acvariu.
In cele din urma, asezarea/pozitionarea si echilibrarea tuturor acestor elemente intr-un peisaj de vis, cat mai aproape de mediul natural – asa numitul aquascaping sau „peisagistica subacvatica” – reprezinta cheia care face diferenta intre un acvariu si un aquascaping.
Pentru a va convinge ca nu este ceva la indemana oricui, enumeram mai jos cateva elemente de care ar trebui sa tineti cont atunci cand doriti sa apelati la „meseriasi” si nu la specialisti:
Iluminatul - Temperatura de culoare a lampilor si tipul acestora
Va juta sa aveti plantele sau coralii intr-o permanenta stare de vigurozitate iar coloritul pestilor va fi pus in valoare asa cum trebuie.
Spre exemplu:
Se gasesc in comert plante de culoare rosie care arata superb in acvariul de unde le cumparati. Dupa o saptamana in acvariul dvs. acestea pot deveni verzi si va intrebati ce se intampla! Lumina este unul dintre „vinovati”!
Cumparati corali cu o culoare greu de reprodus. Dupa cateva zile devin maronii?! Tot lumina este „vinovatul”, chiar daca parametrii apei sunt in regula .
Filtrarea - O alegere greu de facut
Pentru apa dulce filtru intern, filtru extern, filtru hang-on? Ce debit sa aiba? Ce materiale filtrante pun in el? Pentru apa sarata este chiar mai complex: skimmer, sump, refugiu, reactoare..??
Spre exemplu, mirosul de apa statuta (baltoaca), apa tulbure, depuneri de alge verzi/maro pe geamurile acvariului, pe plante, pe decoruri, parametrii apei (PH,KH,Nitrati,etc), pesti apatici. Toate acestea pot fi evitate cu o filtrare corespunzatoare.
Decorurile - Substratul, plantele, pietrele, buturugile, fundalul
Trebuiesc alese in functie de speciile de pesti dorite. Fiecare specie are un comportament diferit: unele traiesc printre pietre si sapa sub acestea pentru inmultire, altele prefera locurile plantate pentru a se ascunde de alti pesti mai mari.
Pestii - Poate cea mai grea alegere.
Toti pestii sunt frumosi dar pe care sa-i alegem? Intalnim deseori „cutii de sticla” cu bors de peste! Pesti rapitori cu guppy si carasi aurii in acelasi bazin; o amestecatura din care nu intelegi nimic si din care nimic bun nu are cum sa iasa pana la final, nici pentru pesti dar nici pentru detinatorul acvariului.
Argumentele de acest tip pot continua la nesfarsit insa in cele din urma alegerea va apartine!