Intretinerea acvariilor
“Ce acvariu superb si ingrijit! Ce apa curata! Ce plante sanatoase! Ce pesti vioi si frumos colorati!“
Va doriti sa auziti toate aceste expresii rostite cu admiratie sau chiar invidie in preajma acvariului dvs. de catre prietenii/ colegii/ colaboratorii dvs.?
In acest caz sunteti exact pe pagina care va trebuie pentru ca echipa aquadec.ro poate face ca aceste expresii sa faca zilnic parte din viata dvs.
Suntem de parere ca acestea sunt eclamatiile admirative pe care ar trebui sa le auziti de fiecare data cand cineva va admira acvariul, chiar daca este ‘crud’ sau are ani de zile de utilizare .
Acest lucru poate deveni posibil doar cu o analiza, proiectare si executie minutioase dar in primul rand datorita intretinerilor periodice pe termen mediu/lung care trebuiesc efectuate asupra unui acvariu.
Indiferent cat de mult va doriti un acvariu full automatizat, fara intretinere periodica nu se poate pentru ca vine un moment in care interventia omului este absolut necesara intr-un biotop inchis cum este acvariul.
Ganditi-va ca acvariul dvs nu este un „screen saver” instalat pe calculatorul personal sau un display electronic unde este afisata mereu aceeasi apa curata, unde plantele sunt intotdeauna verzi si unde pestisorii sunt veseli, zburdalnici si mereu satui.
In acvariu traiesc organisme vii care traiesc si mor, consuma si automat produc deseuri, unde ciclul natural al vietii se desfasoara dupa aceleasi standarde impuse de Mama Natura insa intr-un mediu inchis, la scara micro.
Suntem siguri ca va ganditi: „Ce mare greutate poate sa presupuna intretinerea! Schimb doua galeti de apa, inlocuiesc plantele care nu-mi plac cum arata, eventual pestii si gata!” In realitate lucrurile sunt departe de dezideratul acesta.
Conceptul nostru de „Intretinere acvarii” abordeaza aceasta etapa, foarte importanta in existenta unui acvariu, prin prisma unor operatiuni mult mai complexe, adaptate la unicitatea fiecarui acvariu, biotop si client in parte.
Intr-o ordine aleatorie enumeram mai jos o parte din operatiunile pe care le facem noi in etapa de intretinere a unui acvariu:
- Examinarea vizuala a sanatatii pestilor, pentru prevenirea sau combaterea bolilor ce pot aparea;
- Testarea parametrilor si calitatii apei ;
- Aspirarea, curatarea substratului si a geamurilor acvariului;
- Verificarea si curatarea sistemului de iluminare, a reflectoarelor. Verificarea starii de functionare si eficienta a corpurilor de iluminat (tuburi fluorescente, becuri, bulbi, etc);
- Verificarea, curatarea si reglajul echipamentelor cu care este dotat acvariul;
- Tunderea plantelor asa cum trebuie pentru ca avem o grija ca acvariul sa nu arate ca un ierbar. Ne este greu sa concepem si sa acceptam moartea plantelor;
- Verificarea sistemului de filtrare, spalarea sau inlocuirea materialelor filtrante ;
- Verificarea, umplerea sistemelor CO2 (unde este cazul );
- Schimbarea unei cantitati de apa, pe baze periodice, in functie de necesitatile acvariului;
- Adaugarea de solutii necesare imbunatatirii calitatii apei sau tratamente acolo unde se impune;
Lista de mai sus nu se limiteaza doar la aceste operatiuni ea fiind mult mai extinsa insa nu dorim sa va plictisim foarte tare cu detalii care poate nu va intereseaza, mai ales ca aceasta este „meseria noastra”.
In concluzie, daca sunteti la inceput si va este frica sa nu gresiti ceva, daca timpul dvs. nu va permite sa faceti intretineri la acvariu sau pur si simplu intampinati o problema in buna functionare a acvariului echipa Aquadec.ro va poate ajuta.
Noi nu va putem oferi contracte tipizate standard, home, premium, etc. dar ne adaptam perfect pe cerintele clientului si ale acvariului.
Sa lasam profesionistii sa faca ce se pricep ei mai bine :)